13 Mayýs 2013 13:24 | 2539 kez okundu
NÖBETÇÝ ÖÐRETMEN EYLEMDE
Bir ülkenin geleceði eðitim ile þekillenir. Çaðdaþlýðýn göstergelerinden birisi de eðitime ve öðretmene verilen deðerle ölçülür.
Ne yazýk ki son zamanlarda eðitim sistemi bir yandan paralý hale getirilerek özelleþtirilmeye çalýþýlýrken bir yandan da öðretmenlerimiz, ekonomik ve sosyal statüleri aþaðýlara çekilerek itibarsýzlaþtýrmaya çalýþýlmaktadýr. Eðitime temel bir insan hakký mantýðýyla deðil bir iþletme mantýðýyla bakan anlayýþlar, öðretmenlik mesleðini toplum gözünde sadece ders saatleriyle sýnýrlý bir meslek gibi gösterme çabasýna da girmiþlerdir. Oysa öðretmen dersin yanýnda, sýnav kaðýtlarýný okuma, velilerle görüþme, toplantýlar yapma, not ve öðrenci bilgilerini iþleme, öðrenci dosyasý tutma, okul etkinliklerini düzenleme, plan yapma gibi birçok iþin yanýnda sorumluluðu bir hayli fazla ve hiçbir yasal dayanaðý olmayan nöbet görevini de yerine getirmektedir.
Okullarýmýza kaynak aktarýlmayýþý, yetersiz ve saðlýksýz fiziki koþullar, kalabalýk sýnýflar, 5-10 dakikalýk teneffüsler, yetersiz güvenlik önlemleri gibi birçok olumsuz koþullar içinde nöbetçi öðretmenin sorumluluklarý daha da aðýrlaþmaktadýr. Yüzlerce öðretmen nöbet görevi sýrasýnda fiziksel saldýrýya uðramakta, yaralanmakta hatta hayatýný kaybetmektedir. Üstelik yönetmeliklerde yer alan öðretmenin nöbet hizmetlerinin hiçbir yasal dayanaðý bulunmamaktadýr. 439 Sayýlý Yasa’da branþ öðretmenlerinin maaþ karþýlýðý 15 saat, sýnýf öðretmenlerinin 18 saat maaþ karþýlýðý ders okutmakla yükümlü olduklarý belirtilmesine raðmen branþ öðretmenlerine ders saatlerinin en az olduðu ya da dersinin olmadýðý günlerde, sýnýf öðretmenlerine ise boþ dersleri olmadýðý halde nöbet görevi verilmesi angaryadýr ve Anayasamýzýn 18. maddesine göre de angarya yasaktýr.
Öðretmenin bir gün hastalanmasýnda maaþýndan ilaç ve tedavi ücretinin kesilmesi yetmezmiþ gibi üstüne üstlük ek ders ücretinden de yaklaþýk 61 TL kesilmektedir. Eðer öðretmen iki gün hastalanýrsa o hafta tüm ek dersi kesilmektedir. Hastalýðýnda, öðretmenin ücretini kesmekte sakýnca görmeyenler, angarya nöbet hizmetine gelince kör ve saðýr olmaktadýrlar.
Nöbet hizmetine karþý olmadýðýmýz gibi aksine nöbetin gerekli ve vazgeçilmez olduðunun bilincindeyiz. Talebimiz, sorumluluðu çok fazla olan ve zaman-zaman da öðretmenlere karþý bir silah olarak da kullanýlan nöbet hizmetlerinin ücretlendirilmesidir.
Bu amaçla 13-17 Mayýs tarihleri arasýnda “Nöbetimi Tutuyorum, Ücretimi Ýstiyorum’’ kokartlarýmýzla derslere girip, 20-24 Mayýs tarihleri arasýnda da “Ücret Yoksa Nöbet de Yok’’ kokartlarýmýzý takýp nöbet tutmayacaðýz. Bu haklý, meþru ve demokratik eylemimize sendikalý-sendikasýz tüm öðretmenlerimizi destek vermeye çaðýrýyoruz.
SAMSUN EÐÝTÝM ÝÞ YÖNETÝM KURULU