Eğitim İş Samsun Şubesi
 
HÜKÜMETİN YOKSULLUK BÜTÇESİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ

HÜKÜMETİN YOKSULLUK BÜTÇESİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ

15 Aralık 2012 14:55 | 2574 kez okundu

HÜKÜMETİN YOKSULLUK BÜTÇESİ DERHAL GERİ ÇEKİLMELİ

 

Emekçilerin, eğitimden sağlığa, ulaşımdan haberleşmeye kadar birçok alanda yaşamını doğrudan etkileyecek olan AKP’nin 2013 bütçesinin, geçmiş yıllardaki bütçeler gibi yeni zam ve vergilerden oluşacağı, emekçi ve yoksul halk kesimlerini daha da sefalete sürükleyeceği ortadadır.

Bütçeler sadece gelirler ve giderlerden oluşan bir bilanço değildir, siyasal iktidarın halka, emekçilere bakışını da yansıtır. Bu haliyle TBMM’de görüşülmekte olan 2013 bütçesi, yüzünü egemenlere sırtını halka ve emekçilere dönmüş tam anlamıyla bir yoksulluk bütçesidir. Bu bütçe halkın bütçesi değildir. Yer altı ve yerüstü kaynaklarımızı küresel sermayenin hizmetine sunan, ülke ekonomisini sıcak parayla ayakta tutan, üretimi değil tüketimi esas alan politikalar izleyen AKP hükümeti, neoliberal devlet anlayışı ile eğitim, sağlık, barınma ve çalışma hayatına yönelik kamu hizmetlerini özelleştirerek gelir dağılımındaki uçurumu daha da derinleştirmektedir.

Bütçede dikkat çeken en önemli konulardan biri de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın öngörülen devasa büyüklükteki bütçe giderinde görülmektedir. 2012 yılında 3 milyar 891 milyon liralık bütçeye sahip olan Diyanet’e 2013 yılı bütçesinden 4 milyar 604 milyon lira ayrılmıştır. Böylece bu kurum 2013 yılı bütçesi kapsamında 11 bakanlık bütçesini geride bırakmıştır.

 

AKP BÜTÇESİNDE EĞİTİME YER YOK

 

Yıllardır eğitime en çok pay ayırdığını iddia eden AKP hükümeti, sadece zorunlu harcamaları karşılayan bir bütçe hazırlayarak eğitim harcamalarının yükünü yine velilerin ve hayırsever vatandaşların sırtına yüklemiştir. Bütçeden eğitime ayrılan pay artırılmış gibi görünse de MEB bütçesinin büyük bölümü personel giderlerine ayrılmıştır. Bütçeden, yatırımlara ayrılan pay sürekli düşmüş, 2002’de yatırımlara yüzde 17 pay ayrılırken 2013’te bu oran yüzde 8’lere düşmüştür.

Görünen o ki eğitimi devletin sırtında bir yük olarak gören AKP hükümeti, eğitim kurumlarını birer “ticarethaneye”, okul müdürlerini “tüccara”, öğrenci velilerini ise "müşteri" durumuna düşürmektedir.

Okul yetersizliği ve derslik açığının yanında, acil çözüm bekleyen en önemli sorun, öğretmen açıklarıdır. Ancak MEB, öğretmen açığını mevsimlik işçi istihdamına benzer bir anlayış üzerinden kadrosuz öğretmenlerle kapatma yoluna giderek, kalıcı çözümlerin uzağında kalmakta, eğitimde ve eğitim kadrolarındaki sürekliliği sekteye uğratmaktadır.

Bu haliyle Türkiye, 2013 yılında da milli eğitime ayırdığı bütçe açısından OECD ülkelerinin gerisinde kalmış, eğitime en az pay ayıran ülkeler arasında yer almaktan kendini kurtaramamıştır.

Öte yandan, gecekondu yapar gibi her ile her gün bir üniversite açan AKP iktidarının gerekli altyapı ve akademik kadrolar oluşturmadan açtığı yeni üniversiteler, bilim üreten kurumlar olmaktan çıkarak, neredeyse ticari mantığa hizmet eder hale getirilmekte ve bilimsel eğitim adeta metalaştırılmaktadır. Üniversitelere yeterli kadro ayrılmamakta, var olan kadrolar ise politik ortamın ürettiği anlayış nedeniyle özgürlük alanını yavaş-yavaş yitirmektedir. Aynı zamanda 2013 yılı yükseköğretim bütçesi taslağına göre üniversiteler kendi başlarının çaresine bakacaklar, kaynaklarını kendileri yaratacaklardır. Bu anlayışla, özerk demokratik üniversite anlayışından bahsedilemez.

Kısacası, eğitime ayrılan bütçe rakamları siyasal iktidarın eğitime bakışını göstermektedir. Bu bakış, eğitimi özelleştirme, eğitimin yükünü yoksul halkın sırtına yükleme bakışıdır. Öngörülen milli eğitim bütçesiyle parasız, nitelikli ve herkese eğitim anlayışının yaşama geçirilmesi mümkün değildir.

Eğitim-İş olarak, halkı daha da yoksullaştıracak, emekçiyi ezecek, emeği sömürecek; savaşın, yoksulluğun bütçesinin derhal geri çekilmesini istiyoruz. Bu bütçe rantiyecilerin bütçesidir. Emekten ve halktan yana bir bütçe için; tüm demokratik kitle örgütlerini ve halkımızı birlikte mücadeleye çağırıyoruz. 

(0) Yorum

Güvenlik * Ad Soyad

Son Yorumlananlar