Eðitim Ýþ Samsun Þubesi
 
YOKSUL ÖÐRENCÝLERE VERÝLMEYEN DESTEK ÖZEL OKUL PATRONLARINA VERÝLÝYOR!

YOKSUL ÖÐRENCÝLERE VERÝLMEYEN DESTEK ÖZEL OKUL PATRONLARINA VERÝLÝYOR!

27 Aralýk 2020 16:08 | 2103 kez okundu

YOKSUL ÖÐRENCÝLERE VERÝLMEYEN DESTEK ÖZEL OKUL PATRONLARINA VERÝLÝYOR!


Pandemi nedeniyle baþlatýlan uzaktan eðitim sisteminde MEB'in gerekli adýmlarý atmamasý sonucunda eðitimde fýrsat eþitsizliði artsa da, her geçen gün bu uçurumu daha da derinleþtirecek yanlýþ bir hamle daha yapýlmaktadýr. Bunun son ve çarpýcý örneklerinden biri ise 25 Aralýk'ta Resmi Gazete'de sessiz sedasýz yayýmlanan özel okullara öðrenci baþýna maddi destekle ilgili bir düzenleme olmuþtur. 

Resmi gazetedeki bu tebliðe göre, daha 4 milyonu aþkýn ihtiyaç sahibi çocuðumuza uzaktan eðitime katýlabilmesi için tablet daðýtamayan, internet altyapýsý olmayan yerleþkelerdeki öðrencilere bir çözüm sunamayan, devlet okullarýnýn derslik ihtiyacý/bina tamiri gibi ana sorunlarýný çözemeyen, okullardaki temizlik malzemelerinin parasýný bile velilerden toplayan MEB, özel okul sahiplerine öðrenci baþýna Ýlkokul 3 ve 4'üncü sýnýf öðrencileri için 4 bin 165 lira, ortaokul 7 ve 8'inci sýnýf ile ortaöðretim 10, 11 ve 12'nci sýnýf öðrencileri için 4 bin 849 lira destek ödemesi yapacak.
 
Korona nedeniyle eðitimde olaðanüstü bir sürece girilmiþ olmasýna raðmen kendisine "olaðan" bir bütçe verildiðinde itirazda dahi bulunamayan MEB'in, uzun zaman sonra ilk defa irade gösterdiði konunun bu olmasý, çok sayýda yandaþ müteahhit ve AKP'linin de aralarýnda bulunduðu özel okul sahipleri için harekete geçmesi de ayrýca dikkat çekici olmuþtur.

Oysa AKP'nin 2016'da baþlatýp 2019'a kadar sürdürdüðü ve þimdi yeni düzenlemeyle tekrar baþlayacaðý anlaþýlan bu uygulamanýn þimdiye kadar devlete maliyeti yaklaþýk 5.8 milyar TL gibi devasa bir meblaðdýr. 
Peki MEB'in 2020 bütçesinden bile fazla olan bu tutara neler yapýlabilirdi?

- Seçim öncesi söz verip sonra rafa kaldýrýlan öðretmenlere 3.600 ek gösterge hakký teslim edilebilirdi. Hatýrlanacaðý üzere daha önce Milli Eðitim Bakaný Ziya Selçuk, öðretmenlere 3.600 ek gösterge verilmesinin maliyetinin 5.2 milyar TL olduðunu ve bu tutarý karþýlayamadýklarýný söylemiþtir. Þimdi MEB'e sormak gerekir: Eðitimin dinamosu olan öðretmenlere bulamadýðýnýz tutarý, özel okul sahiplerine peþkeþ çekmek için bu heveskarlýðýnýz nedendir?

- Atýl durumdaki köy okullarý tadilattan geçirilip, gerektiði yerlerde tekrar inþa edilerek çocuklar taþýmalý eðitim garabetinden ve tarikat okullarý tehlikesinden kurtarýlabilirdi.

- Üniversite harçlarý düþürülebilir, özel okullara bir yýlda verilen parayla devlet üniversitelerindeki 5 öðrencimizden 1'ine her gün ücretsiz yemek verilebilirdi. 

- Yýlbaþý itibariyle özel okullara ödenmesi kararlaþtýrýlan tutarla ihtiyaç sahibi,  neredeyse 4 milyon öðrencimizin tablet/cep telefonu ve internet saðlanarak, onlarýn eðitimden daha fazla kopmasýnýn önüne geçilebilirdi. Korona nedeniyle hijyen, daha da hayati bir kavram haline gelmiþken eðitimin yüz yüze devam edeceði günlere hazýrlýk olarak devlet okullarýna kalýcý ve kadrolu temizlik personelleri atanabilir; Avrupa'daki okullarda kullanýlan hijyen cihazlarý okullarda kullanmaya baþlanabilirdi.

Bu bilgiler ýþýðýnda MEB'e sesleniyoruz: Utanç veren sessizliðinizi bozun. Yoksul öðrencilerimizin ihtiyaçlarýný karþýlayýp onlarý tekrar eðitime kazandýrmak, öðretmenlerin haklarýný teslim etmek, devlet okullarýný daha güvenli ve cazip hale getirmek yerine bütçenizi neden özel okul sahiplerini ihya etmek için kullanmaya karar verdiðinizi kamuoyuna açýklayýn. 

(0) Yorum

Güvenlik * Ad Soyad

Son Yorumlananlar