14 Mayıs 2014 12:59 | 2608 kez okundu
Manisa’nın Soma ilçesinden gelen haber tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Soma Maden Ocaklarında 201 işçi yaşamını yitirdi.
Meclis’te Soma madenlerinin incelenmesi için verilen önergenin AKP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesinden iki hafta sonra meydana gelen bu kaza, cinayetten farksızdır.
Ne yazık ki iş kazaları ve işçi ölümleri bizim için yeni değil. Kapitalizm bu yeryüzünde varlığını devam ettirdiği sürece de bu tür kazalar beklenmedik şeyler olmayacak. Maden Kazaları için "bu mesleğin kaderinde var" diyen bir Başbakan bu ülkeyi yönetiyor hem de 1900’lü yıllarda değil, 2014 yılında.
İşsizlik ve yoksulluk, ülkemizi ucuz emek cennetine çevirmekte, ekmeğe ihtiyacı olan yurttaşlarımıza iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmadığı ortamlarda, güvencesiz, örgütsüz çalışmayı dayatmaktadır. Bu durum can kayıplarını da içeren ölümcül kazaları beraberinde getirmektedir.
Bu olumsuz tablodan en fazla etkilenenler, en tehlikeli ve riskli işkolu olan maden işkolunda çalışan madencilerdir. Madenler taşıdığı riskleri gereğiyle taşeron işçiliğin hiç kullanılmaması gereken yerlerdir. Ama Türkiye’de hemen her kuruma sokulan taşeron işçiliği sırf maliyetleri azaltmak için madenlerimize de sokulmuştur ve can kayıplarının yaşanmasına zemin hazırlanmıştır.
Türkiye iş kazalarında Avrupa’da 1. dünyada 3. Sıradadır. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından 2013 yılsonuna kadar 800 bin iş kazası olmuştur. Bu kazalarda tam 13 bin 442 işçi yaşamını yitirmiştir. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılında 872 işçi yaşamını yitirirken bu rakam 2013 yılında 1235’e çıkmıştır.
Soma'da 16 bin maden işçisi çalışmaktadır. Bunların 14 bini özel sektördedir. 2013 yılında Soma'da 5 bin iş kazası meydana gelmiştir. Bu kazaların yüzde 90'ı maden ocaklarında gerçekleşmiştir.
Yaşananlar tüm iş kollarında ama özellikle ağır ve tehlikeli işlerde taşeron işçilik uygulamasına artık son vermek gerektiğini göstermektedir.
Eğitim-İş olarak, insanca yaşamak için; kölelik düzeni olan taşeronlaşmaya “hayır” demek için; iş cinayetlerine “hayır” demek için; iş, ekmek, özgürlük mücadelesini yükseltmek için örgütlü olduğumuz tüm kurumlarda;
-14-15-16 Mayıs tarihlerinde siyah kurdele takacağız
-16 Mayıs Cuma günü 1 ders saati öğrencilerimize iş cinayetlerini anlatacağız ardından Hükümete uyarı amaçlı 1 saatlik iş bırakma eylemi gerçekleştireceğiz.
Tüm emek ve demokrasi güçlerini iş cinayetlerine karşı mücadeleyi ortaklaştırmaya ve belirlenecek bir tarihte 1 günlük iş bırakmaya çağırıyoruz.
Soma’da hayatını kaybeden madencilerimize rahmet, ailelerine ve tüm ulusumuza sabır ve başsağlığı diliyor, yaralı madencilerimize acil şifalar diliyoruz.